近期大家都見到好多人無端端Post一啲黃色綠色黑色格仔,加埋一個數字,一個分數咁,我諗大家都知,呢個係一隻叫做Wordle嘅每日拼字遊戲。

呢隻Game乜都唔使裝,只需要撳入條Link度就有得玩,要玩嘅嘢係你估一個五個字母嘅英文字,如果唔中就係灰色,中左就綠色,齋中字母唔中位置就係黃色。

非常簡單嘅一隻Game,但係好多人都對呢隻Game有啲誤會,以 …

--

--

到咗2022年嘅香港,要企出嚟鬧ViuTV做得唔好,真係需要好大勇氣,因為呢個世界上面好多人其實分唔到當一個人鬧你嘅時候,究竟鬧你嗰個人係真心想你變好,定係鬧你嗰個人只係想搵你嚟出氣;講真,如果我可以開發一個AI,每次有人鬧我嘅時候,我就會知道究竟條友係咪真心想我改,我估我會發達。

唔講無謂嘢住,講返套劇,我睇咗四集,發現《IT狗》進步空間大到好似虛 …

--

--

由 Neflix 制作,經由《League of Legend 英雄聯盟》改篇而成嘅動畫《奧術 Arcane》我用咗大約一星期時間,終於睇完,或者我先講個結論出嚟,等大家可以考慮投唔投資時間睇埋我剩返嘅幾千字,為咗方便大家,我會將呢句嘢又粗體又變大咁,因為真係好重要。

《奧術 Arcane》呢套動畫,就好似一個人,綁住雙手雙腳,但仍然喺20秒之內跑完100米咁痴線。

因為由遊戲改篇動畫,本身個故事創作一定會綁手綁腳,分別只係有啲綁得緊啲,有啲綁得無 …

--

--

前幾日我走去樓下嘅戲院睇咗《濁水飄流》,走出嚟之後,我忍唔住不停咁將呢套做得相當唔錯嘅電影同《麥路人》做直接比較。

(因為係直接比較,下文會有大量劇透,請小心收看)

大家如果睇過我呢篇文,大約都會知道我點睇《麥路人》呢套戲,而《濁水飄流》比我嘅感覺,就係兩個學生做緊同一份試卷,一份95分,一份45分咁,《濁水飄流》,係毫無懸念咁KO《麥路人》,根本大人 …

--

--

陳奕迅出咗一個聲明,真真正正係「投共時開心一點不必掛念我」,咁當然大家都反應好大,喺香港,一個政客轉軚又好、做嘢又好、乜都好,「係咩踫」啦,但一個藝人,只要佢一表態,真係好大件事,牽連好廣,同埋會觸動到好多人神經。

有啲人會拎晒陳奕迅嘅CD呀、黑膠呀咁出嚟劈爛佢,仲會話以後唔聽佢嘅歌。

但我想講,咁樣,你根本傷害唔到陳奕迅,更加傷害唔到極權政府,你 …

--

--

Katarina Prestor (方麗娜)

Katarina Prestor (方麗娜)

Idea is bulletproof, but sorry, I am not. 意念是刀槍不入的,可惜,我不是。